MAGENTA DELI
Rendelj 2024.05.20-ig minimum egy üveg bort, és mi megajándékozunk egy prémium Grissinivel! Részletek a blogon!
  • Kategóriák
  • Italok
  • Alkoholos italok
  • Édességek
  • Snack-ek
  • Tartós élelmiszerek
  • Alapanyagok
  • Ajándék ötletek

A kosarad üres

0

Melyek a legjobb magyar borok?

2024-05-06

Gondolkoztál már azon, hogy mi teszi a magyar borokat olyan különlegessé? Ezek a borok, mint egy régi jó barát, mindig képesek meglepetéseket okozni, egyensúlyt találni a régi hagyományok és a friss innovációk között. Minden kortyukkal egy újabb történetet mesélnek el, amelyek a magyar tájak gazdag örökségéből fakadnak. Most szeretnénk, ha megtudnád, hogy melyek a legjobb magyar borok, megismernéd történetüket és kedvet kapnál ahhoz, hogy mikor bort vásárolsz vagy rendelsz online, egy igazi villányi vagy tokaji különlegességre esne a választásod.

A magyar borok története

A magyar borászat már jóval a francia borok idejét megelőzően is jelen volt. Gondolj csak a tokaji aszúra, ami már jóval Bordeaux előtt megkapta azt a különleges figyelmet, ami miatt ma is világhírű. A magyar borok története olyan, mint egy időutazás a múltba, ahol minden borvidék, mint egy külön fejezet, izgalmas történetekkel vár.

Magyarország borászatának gyökerei mélyen a történelem homályába nyúlnak vissza, ahol már a római korban is komoly szerepet kapott a szőlőművelés. De a valódi történet akkor kezdődik, amikor a magyar törzsek betelepültek a Kárpát-medencébe, és felfedezték a termőföld adta lehetőségeket. A szőlőtermesztés és borászat hamarosan az életük szerves részévé vált, ami nemcsak gazdasági, hanem kulturális szempontból is meghatározóvá vált a régióban.

A különösen kiemelkedő borvidékek, mint Tokaj, Eger és Villány, már évszázadok óta otthont adnak a borászatnak. A Tokaji aszú például, melyet a desszertborok királyának is neveznek, az első olyan bor volt, amelyet kontrollált eredetmegjelöléssel láttak el, még jóval Bordeaux előtt.

Legendás magyar borok születése

Tokaj, a "borok királya és a királyok bora" cím birtokosa, az egyik legrégebbi borvidék, ahol a tokaji aszú született. A legendák szerint egy késői szüret eredményeképp jött létre ez az édes bor, amikor a szőlősgazdák a török támadás miatt késve térhettek vissza a szőlőikhez, és az addigra aszúsodott szőlőből készült el az első aszú. Ezt a bort a XVII. század óta magasztalják a világ minden táján, még II. Rákóczi Ferenc is ajándékozott belőle az angol királynak, V. Györgynek, aki azután elismerően nyilatkozott róla.

Tokaji pincészetek

Apropó, Tokaj! Itt az ideje, hogy megismerj pár pincészetet Magyarország méltán legnépszerűbb borvidékéről.

Hold & Hollo pincészet

A Hold & Hollo pincészet, mely a Tokaji borvidék szívét, Mádot választotta otthonául, különleges helyet foglal el a magyar borászat palettáján. Ebben a történelmileg is meghatározó településen, ahol már a XV. században is virágzott a szőlőművelés, a pincészet 28 hektáron gazdálkodik, amely a tokaji terroir minden gazdagságát megjeleníti. A Mádi-medence különleges talajszerkezete és mikroklímája egyedülálló lehetőséget biztosít arra, hogy a Holdvölgy borai tükrözzék a terület sokszínűségét és borkészítési hagyományait.

A Hold & Hollo pincészet borai az erőteljes terroir hatásnak köszönhetően kivételes karakterrel és komplexitással bírnak. A különböző dűlőkben a változatos talajszerkezet – magas agyagtartalmú vörös nyirok, kvarcit, riolit kőzetek és kovaüledékek gazdagsága – különleges mikroklímát teremt, ami lehetővé teszi, hogy a szőlőbogyók a legmagasabb minőségben érjenek. Ezt a gazdag ásványi környezetet a borok mély, árnyalt ízvilága és intenzív mineralitása tükrözi vissza. A biodinamikus szőlőművelési eljárásoknak köszönhetően pedig a borokban a természetes ízek és aromák kerülnek előtérbe, így a Hold & Hollo borai igazi gasztronómiai élményt nyújtanak az ínyencek számára.

Invitáld meg otthonodba ezeket a különleges mádi borokat!

Balassa pincészet

A Balassa pincészet története, mely 2005-ben kezdődött, Balassa István borász szenvedélyes elkötelezettségéből fakad. Ami egy látszólag ártatlan sörözéssel kezdődött 1999 nyarán, az hamar egy életre szóló hivatássá vált. A Tokaji borvidék szerencsés terroir-ját megszállottan kutatva, Balassa István 17,6 hektáron (ebből 2,4 hektár parlag) gazdálkodik, mely terület Tokaj, Tarcal és Mád környékén 11 dűlő 45 parcelláját foglalja magába. Ez a sokszínű és változatos terület adja meg a Balassa borok egyedi karakterét, amelyek az évszázados hagyományokat és modern borászati technikákat egyaránt magukban hordozzák.

Balassa István a borászatot a második legizgalmasabb hivatásnak tartja Daniel Craig 007-es szerepe után, és bár itt nem használnak erőszakot vagy lőfegyvert, a kreativitás és az összetettség terén felülmúlják azt. A pincészet filozófiája szerint a borászat lényege a kreatív problémamegoldás, amelynek középpontjában a szüretkor a szőlőszemekben rejlő lehetőségek maximális kiaknázása áll. Balassa István szerint minden borászati lépés módosítja az ízélményt, és csak egy igazán kiváló borász képes ezt az élményt mélyen és gazdagon visszaadni a fogyasztónak. Az elmúlt évek a birtok fejlesztéséről és a tapasztalatszerzésről szóltak, a jövőben pedig a tökéletes minőség elérése a cél, amely iránti elkötelezettség nem ismer határokat.

Kóstold meg a Balassa borokat, melyeket - a többi termékünkhöz hasonlóan - 1-2 napon belül a saját nappalidba szállítunk!

7 690 Ft
- 1 +
4 190 Ft
- 1 +

Gizella pince

A Gizella Pince története 2005-ben vett fordulatot, amikor a generációváltás után, a nagymamáról elnevezve, új szakasz kezdődött a borászat életében. Azóta folyamatosan bővítették területeiket, és különös figyelmet fordítottak a dűlős, azaz a pontos termőhelyi jellemzőket bemutató borok előállítására. Az elmúlt években a nemzetközi borvilág változásait figyelembe véve új irányt vettek: egy korszerű házasítás felé fordultak, mely a Furmint és Hárslevelű fajták elegyítésével jött létre. Ez a tartalmas alapbor kiváló bevezetője a pince kínálatának, melyet kisebb szériájú, különleges dűlős borok követnek, célzottan a termőhely maximális jellegzetességeinek megjelenítésével.

A Gizella Pince különösen nagy gondot fordít a Tokaji borvidék hírnevének megfelelően a természetes édes borokra, mint a Szamorodni (és az Aszú). A borok két különböző helyszínen készülnek, ahol a kisebb tételek és az édes borok a Tokajban található, hegybe vájt riolit tufával boltozott tradicionális pincében érlelődnek, míg a nagyobb tételeket a Bodrogkisfaludi közösségi borászatban készítik, Laczkó László személyes felügyelete mellett. Az édes borok készítéséhez túlérett, botritiszes szőlőt használnak, amelyeket gondosan válogatnak, hogy a borok magas beltartalmúak és intenzíven aromásak legyenek, tükrözve ezzel a Tokaji borvidék különleges adottságait és a Gizella Pince elkötelezettségét a minőség iránt.

Kóstold meg a Gizella pince különleges Szamorodni tételeit saját otthonodban!

Az egri borvidék kincse, a bikavér

Az Egri bikavér története is egy legendával fonódik össze, amikor is a török ostrom során az egri védők állítólag bikavért ittak, hogy erőt nyerjenek. A törökök pedig azt hitték, valóban bikavérrel növelték meg erejüket, így hát rettegésükben feladták az ostromot. Ez a történet ma is él, és a bor így vált Magyarország egyik legikonikusabb vörösborává.

Egy különleges tétel: St. Andrea Merengő 2019 (Bikavér Superior)

A legszebb hordók válogatása intenzív illattal, remek szerkezettel és markáns hordós jegyekkel. Közel harmada kékfrankos, mellette syrah, cabernet franc, merlot és pinot noir, 17 hónapig érlelve Kalina és Kádár hordókban. Mély, tüzes, érett nagybor, az egyik legjobb, amit a bikavér műfajában ismerünk.

Magyar borászat napjainkban - hagyományőrzés és innováció

Manapság a magyar borászok nemcsak a hagyományokra támaszkodnak, hanem a legújabb borászati technológiákat is bevonják a gyakorlatba. Az organikus és biodinamikus borászat egyre népszerűbb, amivel nemcsak a fenntarthatóság felé tesznek lépést, hanem a borok minőségét is tovább emelik. Egyes újító szellemű borászok, mint például a villányi vagy a balatonfüredi borászatok, már teljes mértékben biodinamikus elvek szerint működnek, amivel nemcsak hazai, hanem nemzetközi elismerést is vívnak ki maguknak.

A magyar borok története tehát egy évszázadok óta íródó regény, amelyben a múlt és a jelen izgalmasan ötvöződik. Minden egyes palack magában hordozza ezt a gazdag örökséget, és mesél a magyar földön megművelt szőlőből születő, világraszóló borokról.

Tarts velünk és ismerd meg a legjobb magyar pincészeteket - amiknek borait rajtunk keresztül is megkóstolhatod.