MAGENTA DELI
Rendelj 2024.05.20-ig minimum egy üveg bort, és mi megajándékozunk egy prémium Grissinivel! Részletek a blogon!
  • Kategóriák
  • Italok
  • Alkoholos italok
  • Édességek
  • Snack-ek
  • Tartós élelmiszerek
  • Alapanyagok
  • Ajándék ötletek

A kosarad üres

0

Balatoni borok - Badacsony és Balatonboglár

2024-05-07

A Balaton, Magyarország "tengerének" partjain két jelentős borvidék bújik meg: Badacsony és Balatonboglár. Ezek a régiók nem csak a magyar borászat zászlóshajói, hanem a balatoni táj ikonikus szimbólumai is. Itt a szőlőültetvények, mint a zöld gyöngyök, fűzik körbe a tó kék szalagját, történelmi és modern borászati technikák találkozásának helyszínén. Ismerd meg most a badacsonyi és balatonboglári borokat és engedd, hogy kóstolásra csábítsanak!

Badacsony: vulkáni terroir

Badacsony borvidékét a vulkáni múlt formálja, ahol a bazalttal tűzdelt hegyek és a mély völgyek különleges mikroklímát biztosítanak. Itt a szőlőfajták, mint az ősi titkok őrzői, kivételes ásványosságot és karakteres savakat kölcsönöznek a boroknak. Az olyan jellegzetes fajták, mint az Olaszrizling, a Szürkebarát és a Hárslevelű, évezredek óta alkalmazkodtak ehhez a kőzetekkel teli világhoz, így a borok, mint a vulkánok füstje, magasba szökkennek intenzitásukkal és komplexitásukkal.

A díjnyertes Folly pincészet

A Folly Arborétum és Borászat Badacsony szívében, a természet szeretetének és a borászat művészetének összefonódásával jött létre, ahol a szőlő és a fa egyaránt életútját a gondos kezek irányítják. A Folly család hét hektáros területén, mely az arborétum varázslatos környezetében fekszik, generációról generációra öröklődik a szőlőművelés és borászat iránti szenvedély. A Kisörsi-hegy különleges mikroklímája ideális feltételeket biztosít a szürkebarát, az ottonel muskotály, a kéknyelű, a rajnai rizling, a budai zöld és az olaszrizling számára, melyek a pince vezető szőlőfajtái közé tartoznak. A Folly család elkötelezettsége és szakértelme teszi lehetővé, hogy a termőterületekről származó szőlő a lehető legmagasabb minőségű borokká alakuljon.

A borászatban a modern eljárások mellett a hagyományos módszerek is megjelennek. A legtöbb boruk reduktív eljárással készül, azonban bizonyos kiváló tételek, mint a Cédrus, hordós érlelést is kapnak, amely tovább emeli az italok karakterét és mélységét. A Kéknyelű halvány színű, illata visszafogott, fehér húsú gyümölcsökre, citrusokra, virágokra és zöld fűszerekre utal, megőrizve így régi hírnevét és különlegességét. A Rajnai Rizling pedig biológiai érésben szüretelt szőlőből készül, friss és enyhén fűszeres illattal, krémesen telt, gazdagon gyümölcsös ízvilággal, amivel elismerést is nyert a nemzetközi borversenyeken, többek között 2023-ban a Berliner Wine Trophy-n és a Vinagora-n aranyérmes lett a 2020-as évjárat.

Az új címkék, melyek az arborétum jellegzetes növényeit ábrázolják, nem csupán a borok minőségét hivatottak kihangsúlyozni, hanem a természettel való szoros kapcsolatot is, amely a Folly borászat egyik alapköve.

3 990 Ft
- 1 +
4 190 Ft
- 1 +

Balatonboglár: Dél-Balaton zöldellő szőlőtáblái

A Balaton déli partján elhelyezkedő Balatonboglár régió a változatos borpalettájáról híres. Itt a zöldellő tájakon elsősorban fehér és rozé borok uralkodnak, melyek frissességükkel és gyümölcsösségükkel tűnnek ki. A Chardonnay-tól a Zenitig, a könnyed, nyári estéken fogyasztható borok széles skálája kínál kísérőt a balatoni naplementékhez.

Kristinus Borbirtok, Magyarország legnagyobb certifikált biodinamikus szőlőbirtoka

A Kristinus Borbirtok Balatonboglár szívében, a fenntarthatóság és az ökológiai lábnyom minimalizálásának elveit szem előtt tartva működik. Borkészítésük folyamatának minden területén – a palack súlyának kiválasztásától a megújuló energiaforrások használatáig – a természettel harmóniában történő gazdálkodásra törekszenek. A birtokon 2018 óta teljes mértékben biodinamikus szemlélet szerint művelik a szőlőterületeket, ahol a szőlőt és környezetét egységes egészként kezelik, így a biodiverzitás megőrzése érdekében szárnyas és négylábú állatok is segítik a munkát.

A Kristinus boraik készítése során is ezen elvek mentén haladnak. A szőlőtermesztés során csak természetes növényvédelmi módszereket alkalmaznak, így a műtrágyák és a kémiai permetszerek helyett kizárólag biológiai készítményeket használnak. Ez a szemléletmód biztosítja, hogy borok a lehető legtisztábban és legautentikusabban tükrözzék a Balatonboglári régió egyedi terroirját. A Kristinus nem csak borászati technikákban újít, hanem a borászat mindennapi életében is, például a saját kovászos kenyér sütésével és az egyszer használatos műanyagok teljes kiküszöbölésével bizonyítják elkötelezettségüket a fenntarthatóság iránt.

Kóstold meg a fenntartható borászat csúcsremekeit, a Kristinus borait!

3 690 Ft
- 1 +
Nincs készleten
3 990 Ft
8 990 Ft
- 1 +
4 390 Ft
- 1 +

A balatoni borvidékek tehát, Badacsony és Balatonboglár, izgalmas felfedezésre várnak. Aki egyszer megkóstolja ezeket a borokat, megérti, miért is olyan különlegesek ezek a tájak. Az újító szellem, a történelmi hagyományok és a természet adta csodák összefonódása teszi őket igazán egyedivé.